curmale

Prajitura cu Nuci si Curmale, Perfecta Pentru Cafea sau Ceai

mai 24, 2017 , In: Retete Sanatoase, UniqueLook
0

In ultima vreme am inceput sa beau cafea aproape zilnic. Oricat ar fi de buna, nu imi face bine daca o beau pe stomacul gol. Asa ca am incercat sa gasesc alimente cu care as putea sa o combin. 🙂 Dupa lungi cautari, am ajuns la o reteta de prajitura cu nuci si curmale. Dupa cum v-am obisnuit, incerc sa va prezint retete cat mai sanatoase.

Despre nuci a auzit toata lumea, dar despre curmale… Tu stii la ce sunt bune? Curiozitatea m-a impins sa aflu cat mai multe despre ele. Esential este faptul ca aceste alimente au atat proprietati nutritive, cat si medicinale.

1. Proprietatile nutritive ale curmalelor:

  • contin carbohidrati, fier, fosfor si potasiu;
  • ofera organismului vitamina A, tiamina, riboflavina si alte elemente nutritive.

2. Proprietatile medicinale oferite de curmale:

  • stimuleaza caile respiratorii;
  • ajuta la tratarea astmului, gripei, tusei, tuberculozei;
  • contribuie la calmarea durerilor de stomac si la reducerea febrei.

Datorita acestor proprietati am decis sa gatesc delicioasa prajitura cu nuci si curmale. 😀 Vrei sa o prepari si tu? Atunci, vei avea nevoie de urmatoarele ingrediente:

  • 200 grame de unt;
  • 6 linguri de ulei;
  • 100 grame de zahar brun;
  • 5-6 linguri de miere;
  • coaja rasa de la o portocala mare sau doua mai mici;
  • 4 linguri suc natural de portocala;
  • 200 grame de curmale uscate si tocate marunt;
  • 150 grame de miez de nuca tocat;
  • 500 grame fulgi de ovaz;
  • 50-60 grame seminte de floarea-soarelui.

Nu uita ca ingredientele nu sunt “batute in cuie”! Pune-ti imaginatia la lucru si adapteaza reteta preferintelor tale. Nu iti plac semintele de floarea-soarelui? Nicio problema. Elimina-le din reteta! 🙂

Mod de preparare pentru prajitura cu nuci si curmale

  1. Incalzeste cuptorul la 180 de grade si unge o tava cu putin ulei. Daca vrei sa fii sigura ca nu se lipeste sau se arde prajitura, tapeteaza tava cu hartie de copt.
  2. Separat, pune intr-o cratita untul, uleiul, zaharul, mierea si coaja de portocala. Lasa-le sa se incinga usor, pana cand se topeste untul. Nu uita sa amesteci continuu! Cand untul s-a topit complet, ia cratita de pe foc. Adauga miezul de nuca, curmalele si fulgii de ovaz. Amesteca pana cand se obtine o compozitie omogena.
  3. Pune amestecul in tava tapetata si preseaz-o pentru a forma un strat uniform. Pe deasupra se pune miezul de la semintele de floarea-soarelui si se preseaza usor pentru a se fixa.
  4. Pune prajitura la copt timp de aproximativ 20 de minute. Timpul poate sa difere de la un cuptor la altul. Cel mai sigur, coace prajitura pana cand se rumeneste pe margini.
  5. La final, scoate prajitura si las-o sa se raceasca. Cand s-a racit, o poti taia in patrate egale sau in forma pe care o doresti. Poti sa pastrezi prajitura cel mult o saptamana intr-un compartiment inchis ermetic.

Te-am convins sa o incerci? E delicioasa, mai ales langa o cana aburinda cu cafea sau una cu ceai. 🙂

curmale

Pofta buna! 😀

Daca ti-a placut reteta, nu uita sa ii dai Share! In plus, o gasesti si pe pagina noastra de facebook! Zi frumoasa! 😉

Adauga un Comentariu!